Aktüel Genel

Avustralya’da Tarihi Yangın! Yerküre Alarmda!

Written by RizomDergi

Avustralya’da meydana gelen yangın, kara bir tablo ortaya çıkardı:

Ülkede şimdiye kadar  28 kişinin öldüğü, 2204 evi içeren 5.900’den fazla binanın yıkıldığı, 10.7 milyon hektar alanın (İstanbul’un 20 katı büyüklüğünde bir alan) yandığı söylenmektedir.

Sydney Üniversitesi ve WWF Avustralya’daki ekolojistler, Avustralya orman yangınlarında bir milyar hayvanın öldüğünü tahmin ediyorlar.

Sydney Üniversitesi’nden Chris Dickman “Ölen hayvanların bir milyarın üzerinde olduğunu söylemek ölçülü  bir rakam olacaktır” diyor.

Peki, yangınların sebebi olarak ne gösterilmektedir?

Yangının sebebi olarak sıcak hava ve kuraklık gösterilmektedir. Yangının sebebinin doğrudan kuraklık olup olmadığı kesinleşmediyse de kuraklığın sebebinin küresel ısınma olduğu tartışmasız bir gerçektir.

Avustralya Meteoroloji Bürosu’nun açıkladığı veriler bu durumu açık bir şekilde ortaya koyarken akılları karıştıran başka bir varsayım daha ortaya atılmıştır: Enerji Şirketleri ile yangın bölgeleri arasındaki ilişki:

Yeraltı Kaynakları

Yangın Bölgeleri

Enerji Şirketleri

 

Yangın bölgelerinin ülkenin yeraltı kaynaklarınca zengin bölgelerinde gerçekleşmesi ve enerji şirketlerinin ‘çalışma’ alanların bu bölgeler olması kuşkuları giderek artırmaktadır.

Kritik: 

Yangının kuraklık sebebiyle çıktığını varsaydığımızda dahi doğanın her alanını sermayenin boyunduruğu altına sokan kapitalist mekanizma ve onun talancı enerji şirketleri bu tablodan sorumludur. Her ne kadar son yıllarda ekolojik ve doğa yanlısı hareketler gündeme getirilse de bunlar anti-kapitalist bir programdan ve perspektiften yoksundur. Hatta kimi zaman öyle ilginç ortaklıklar oluşmaktadır ki doğayı talan eden şirketler, çevreci mücadelelere destek vermektedir. Son tahlilde ekoloji mücadelesini anti-kapitalist bir program etrafında yeniden düşünmez isek kısmi iyileştirmelerin ardından gelen büyük felaketlere razı olmak zorunda bırakılırız.

Kaynakça:

Australia’s deadly wildfires are showing no signs of stopping. Here’s what you need to know,CNN,Erişim Tarihi:10.01.2020, Erişim Adresi: https://edition.cnn.com/2020/01/01/australia/australia-fires-explainer-intl-hnk-scli/index.html

Australia is burning – but why are the bushfires so bad and is climate change to blame?, The Telegraph, Erişim Tarihi: 10.01.2020, Erişim Adresi:  https://www.telegraph.co.uk/global-health/climate-and-people/australia-burning-bushfires-bad/

Australia’s fires have killed over a billion animals. Here’s how to help, CNET, Erişim Tarihi: 10.01.2020, Erişim Adresi: https://www.cnet.com/how-to/australia-fires-have-killed-over-a-billion-animals-so-far-how-to-help/

2019–20 Australian bushfire season, Wikizero, Erşim Tarihi: 10.01.2020, Erişim Adresi: https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvMjAxOeKAkzIwX0F1c3RyYWxpYW5fYnVzaGZpcmVfc2Vhc29u

 

Yazar Hakkında

RizomDergi