Genel

Son Dönemin En Sürükleyici ve Düşündürücü Dizilerinden Seçkiler

Written by RizomDergi

1-The Bear

Dizi dünyasının özgün yapımlarından olan The Bear, ağabeyinin ölümünün ardından restoranını devralan yetenekli şef Carmen Berzatto ve başta birbiriyle uyumsuz görünen farklı karakterlerdeki insanların restoranda işleri yoluna koymaya çalışmasını konu ediliyor.

Hareketli ve kaotik atmosferiyle izleyiciyi kendine çeken The Bear, sosyal ve psikolojik gözlemler yapmamızı da sağlıyor. Bu sefer bir klişe olmaktan çıkıp gerçekten işin mutfağında yaşananları izlemiş oluyoruz.

2-Severance

Severance, iş ve özel yaşam anılarını ayıran bir prosedürle çalışan Lumen Industries şirketinde yaşananlara odaklanıyor. İş ve özel yaşamındaki anıları cerrahi olarak bölünmüş bir ofis ekibine liderlik eden Mark ve ekip arkadaşlarının iş hayatında başlayan sorunları sorgulamasıyla ilginç bir hikayeye kapı aralıyor.

Çalışma hayatı ve gündelik hayatı birbirine karışan ve bunun zorluğunu çeken birçok insan için ilgi çekici bir temaya sahip olan Severance, kapitalist çalışma koşullarının da sorgulanmasını beraberinde getiriyor.

3.1899

Göçmenleri taşıyan buharlı bir gemi, 1899 yılında Avrupa’dan ayrılarak batıya doğru yola çıkar. Eski kıtanın dört bir yanından gelen yolcular, hem yeni bir yüzyıla hem de yeni bir ülkedeki geleceklerine dair benzer umut ve hayallere sahiptir. Gemide yaşanan gizem dolu olaylar hepimizi merak uyandırıcı bir sona doğru sürüklemektedir.

Gerçeklik, simülasyon, Platon’un mağara alegorisi gibi kavramlarla birlikte düşünüldüğünde ufuk açıcı bir yapım olan 1899, felsefi altyapısının yanında gizem türünün inceliklerini de sunuyor.

4.Silo

Bir kıyamet sonrası kurgusu olan Silo, dünyanın artık insanlar için yaşanamaz hâle geldiği karanlık bir gelecekte geçiyor. Dünya üzerinde toplam nüfus 10.000 kişiye kadar düşerken insanlık hayatını yerin altındaki devasa bir Silo’da sürdürmeye çalışıyor. Silo, Dünya’nın toksik maddelerle bezenmiş atmosferinden insanları korumak için kurulmuş bir yeraltı yaşam alanı iddiasını taşırken bu durumu sorgulamaya başlayan insanların hikayesi konu ediliyor.

Post-apokaliptik türün örneklerinden olan Silo, yarattığı evrenle oldukça ilgi çekici bir yapım. Silo evreni, bilgi, iktidar, gerçeklik, algı, hayal gücü gibi birçok kavramı içeren bir düşündürücü evreni barındırıyor. İnandırılan gerçekliğe teslim olmayan ve hakikati arayan insanların mücadelesini konu alan yapım, günümüz dünyasına da eleştirel bir gözle bakmayı sağlıyor.

5.Magarsus

Kurak ailesi, Sarıbahçe’de narenciye ticareti yapmaktadır. Bu ticaret hem aile üyelerinin birbirine karşına mücadelesine sahne olurken bir yandan da bölgede hakimiyet kurmaya çalışan farklı unsurlarla mücadelesini içeriyor.

Adını aynı isimli antik kentten alan yerli yapım Magarsus, tarımsal ilişkileri kapitalist karakterini ortaya koyarken; sadece çiftçiler, tüccarlar, uluslararası kapitalist şirketler, uyuşturucu baronlarını değll sosyolojik sorunları da aksiyon dolu sahneleriyle harmanlayabiliyor. Son dönemin en iyi yerli yapımlarından olan Magarsus üzerine düşünmeye değer bir eser bırakıyor.

6.Sıcak Kafa

Dünya gizemli bir salgının etkisi altındadır. Dil ve konuşma yoluyla yayılan bu salgından sadece eski bir dil bilimci olan Murat Siyavuş etkilenmez. Salgınla Mücadele Kurumu, hastalıktan kurtulan tek kişi olan Murat’ın peşine düşünce genç adam, saklandığı kurtarılmış bölgeden çıkmak zorunda kalır. Korunaklı alanından çıkan Murat Siyavuş, salgının etkisi altına aldığı İstanbul’un gizemli yerlerinde hastalığın mirası olan “sıcak kafa”sının sırrını ortaya çıkarmak için zorlu bir mücadeleye girişir.

Çağımızın yakıcı problemlerinden biri olan iletişim sorununu metaforik olarak apokaliptik bir evrenden yeniden düşündüren bu yapım, yine çağımızın iç çelişkilerini de gözlemlememizi sağlıyor. Yönetenler ile yönetilenler arasındaki çatışmanın sınıfsal boyutlarının yanı sıra güvenlik kavramının istismarı, toplumsallık ve bireysellik arası gerilimler, bilimin niteliği gibi birçok sorunu da düşündürüyor.

7.Yaratılan

Maceraperest, heyecanlı ve zeki bir tıp talebesi olan Ziya’nın en büyük isteği iyi bir hekim olmak ve çaresiz birçok hastalığa çözüm bulabilmektir. İhsan adında dahilik ve delilik arasındaki sınırda duran hekim ile tanışan Ziya, onu kendisini anlayabilen tek kişi olarak görür. Birlikte kodlarını çözmeye çalıştıkları kadim bir belgenin izinde gizli ve yasaklı bir deney yapan Ziya ve İhsan, beklemedikleri bir tablo ile karşılaşacak ve onun sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kalacaklardır.

Frankestein uyarlaması olarak da adlandırılan Yaratılan dizisi, hikayesi, yarattığı evren, çekim tarzı, karakterleri ve verdiği mesajlar ile Çağan Irmak’ın en özgün yapıtlarından, belki de birincisi. Osmanlı’da geçen bu yapım, tarihsel süreklilik ve kopuş ekseninde hakikatin anlamını, insan ilişkilerini, sosyal ilişkileri, bilimin toplumsal yerini sorgulamamızı sağlıyor.

8.Şahsiyet

Emekli bir adliye memuru olan Agâh Beyoğlu, İstanbul’un en kalabalık ve hareketli semti Beyoğlu’nda yalnız ve münzevi bir yaşam sürdürmektedir. Kızı yurtdışında yaşamakta, eşi ise yıllar önce vefat etmiştir. Agâh’ın münzevi yaşantısı, kendisine konan Alzheimer Başlangıcı teşhisiyle birlikte kabuğunu kıracak ve bizleri sürükleyici bir maceraya taşıyacaktır.

Onur Saylak’ın yönetmenliğini, Hakan Günday’ın senaristliğini yaptığı Şahsiyet dizisi, Agah Beyoğlu özelinde toplumsal hafızamız ve adalet duygumuzla yüzleştirirken gerilim ve gizem dolu çekim tarzıyla da bizleri hikayesine ortak ediyor.

Yazar Hakkında

RizomDergi